2010. december 2., csütörtök

Kikapcsolódáshoz – Dominó




Unalmas, hosszúra nyúlt téli estéken jó elővenni egy-egy társasjátékot, hisz játszani mindenki szeret! Jó kikapcsolódás lehet egy dominó parti a családdal, a barátokkal, vagy csapatépítő tréningeken. Ráadásul ez a klasszikus 28 darabos, fadobozos, reklámajándékként is nagy népszerűségnek örvendő dominó játék nem is foglal nagy helyet!



Dominó játék szabálya:
A dominó eredetét több forrás, többféleképpen magyarázza. Egyesek szerint az ősi kínai dominó, a Majong az alapja, és a selyemúton jutott el Európába, az utazás alatt némi módosuláson átesve, leegyszerűsödve érkezett Itália környékére. Mások szerint a 18. századból származó európai eredetű játék, amit egy leleményes francia bencés szerzetes talált ki. Akárhogy is volt, a mai napig kedvelt társasjáték világszerte!
A klasszikus dominó 28 darab, két egyforma részre osztott lapocskákból áll. Mindegyik felén 0–6-ig terjedő pontok különböző kombinációja áll. Azt amelyiknek mind a két felén azonos számú pontok találhatók duplának, vagy kettősnek nevezzük.
A játék menete:
A játékosok (2–4) a pöttyözött felükkel lefelé fordítják az összes dominót, majd kiválasztanak találomra 7-et, a többi talonban marad. Az első játékos kitesz egy dominót pontokkal felfelé. A többi játékos egymás után tehet a sor végére egy-egy újabb dominót úgy, hogy az érintkező lapok szomszédos oldalán azonos számú pontok legyenek. Az a játékos nyer, aki elsőként tudja lerakni az összes dominóját.
A játékot más szabály alapján is játszhatjuk. Módosíthatja a játékot, ha a talon felvételét szabályozzuk, illetve úgy is, ha külön szabályokat állítunk a soron következő, de elemet lerakni nem tudó játékosnak.