2010. december 4., szombat

Kikapcsolódáshoz - Két szintű soduko játék stopperrel


A Sudoku bár egy japán kifejezés a „szúdzsi va dokusin ni kagiru”, "a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek" rövítése, a játék mégsem ázsiai eredetű. A „Number Placet” 1979-ben egy nyugdíjas amerikai építész Howard Garns alkotta meg először, Leonhard Euleregy svájci matematikus 1783-as „Görög-latin kocka” elméletét alapul véve, mely szerint, egy tetszőleges számsorban és számoszlopban úgy kellett elhelyezni a számokat, hogy adott oszlopban és sorban azok ne ismétlődjenek. 1984-ben került át a Number Place a Nikoli kiadó jóvoltából Japánba, ahol át is keresztelték Sudokunak és így indul világhódító útjára.
Bár hazánkba csak néhány éve jelent meg, hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Újságok, klubok, könyvek jelentek meg körülötte, mert kiváló agytorna. Egyszerűek a szabályai, logikus következtetéssel bármelyik feladvány, függően a nehézségi fokától, de sikerélményt jelentve megoldható. Számtalan formája ismert: füzetek, magazinok, online változatok, vagy a weboldalunkon is kapható, reklámajándékként is jól szereplő, két nehézségi fokozatú, zseb-sudoku, amivel akár a 2011 őszén Magyarországon megrendezésre kerülő 5. Sudoku-Világbajnokságra is edzhet!
Azt nem tudni, hogy világszerte hányak szenvedélye a sudoku, a sheffieldi egyetem két matematikusa, Frazer Jarvis és Bertram Felgenhauer annyit már mindenesetre kiszámoltak, hogy a kilencszer kilences rácsban 6670903752021072936960 különböző helyes változat létezik.
Jó agytornát Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.