2010. december 4., szombat

Kikapcsolódáshoz - Mini petangue szett


Bár az időjárás nem kedvez túlságosan az izgalmas petangue meccsekhez, de ahogy a mondás is tartja: „Január, Február...itt a nyár!”
Nagyon jó, csapat szellemet is erősítő társasjáték, ideális lehet akár céges kirándulások alkalmával is elővenni, s mint ilyen reklámajándéknak is kiváló. A weboldalunkon megrendelhető 8 darabos mini golyójáték szett, 6 db fém labdát, 1 fa labdát, az „Öcsit”, és egy piros mérőfonalat tartalmaz, cipzáras fekete táskába csomagolva.

A Magyarszéken székelő, 1989-ben alapított Magyar Pétanque Szövetségnek jelenleg tizenhat tagegyesülete van. A megadott elérhetőségeiken lehet megtudni, hogy hol és mikor tartják a foglalkozásaikat és hogyan lehet hozzájuk csatlakozni. Ezeken az egyesületeken kívül is számos helyen van lehetőség petanqueozni. Budapesten a legismertebb ilyen helyszín a Golyós Söröző a Római Parton.
A játék
Ezt a játékot a gyermekektől a nagypapáig minden korosztály játszhatja. A játék célja, hogy a saját golyóink minél közelebb legyenek az Öcsihez (célgolyó), mert azok érnek pontot. A verseny a 13. pont eléréséig tart, az a csapat nyer, aki előbb eléri. Minden golyó egy pontot ér. Az Öcsi közelében a játék során a dobó játékosnak egy csapattársa tartózkodhat, aki mutatja a dobott golyó becsapódási pontját. A játékosok és nézők a pálya szélén, vagy végén tartózkodhatnak.
A játék története
A golyójátékok kezdete a civilizált társadalmakban az időszámítás előtti 5200-as évekre tehető, amikor egy abból az időből származó gyermekszarkofágban golyókat találtak. Ezt követően Nagy Sándor uralma alatt is említenek golyós játékot. Európában a rómaiak terjesztették el. Franciaországban a katonák olyan lelkesedéssel játszották, hogy a játékot IV. Károly be is tiltotta, mert a túlzásba vitt játék a harcedzettség rovására ment. A tiltások ellenére a játék fejlődött, a helyi sajátosságoknak megfelelően alakult ki a lyoni, a provance-i és a rafle játék.
Ciotat-ban a golyójátékosok a Provance-i játékot gyakorolták. Az egyik játékostárs, Jules le Noir, alsóvégtag bénulásban szenvedett és nem tudta a golyót 10 méternél távolabbra dobni. A társak alakították ki a pétanque szabályait, mely szerint mozdulatlan lábakkal (pieds tanqués = pétanque) kell a játékot játszani, 50 cm átmérőjű körből 6-10 méterre dobva a golyókat. A Ciotat-i polgárok átvették a szabályokat és "jeu de boules pieds tanqués" névvel illették. Ezt rövidítették le pétanque-ra.
Az információk a MAPESZ, Magyar Pentaque Szövetség honlapjáról származnak, ahol a játék részletes szabályai mellett sok érdekesség is olvasható: http://www.petanque.hu/mapesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.